Rakennuslupa ja pirullinen meluselvitys

Jos olet rakentamassa pk-seudulle omakotitaloa, olet ehkä törmännyt sellaiseen kuin ympäristömelu. Taustalla on vuonna 2017 valmistunut EU:n ympäristömeludirektiivi, jota voisi rakentajan näkökulmasta kuvata ’taas yksi rakentamista vaikeuttava’  -selvitys.

Kuvissa Espoon kaupungin liikennemelu ja lentomelualueet.

Rakenteiden ääneneristävyyden ja taloteknisten laitteiden äänitason sekä asennusten on oltava sellaisia, että rakennuksessa oleskelevien uni ja lepo eivät häiriinny.
Rakenteiden eristävyyden riittävyyteen taas vaikuttaa ympäristömelu. Näillä tarkoitetaan tie-, raide- ja lentoliikenteen, sekä teollisuuslaitosten toiminnan
aiheuttamaa ääntä.

Käytännössä direktiivi tarkoittaa sitä, että rakennuslupaan on liitettävä myös meluselvitys. Selvitystä varten saimme meidän talotoimittajalta äänieristyssuunnitelman, jonka pohjalla on laskelma perustuen talon  julkisivumateriaaliin, ikkunoiden pinta-alaan, kattoeristeisiin jne.

Meidän kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että joudumme vaihtamaan ikkunamme ns. db-ikkunoihin. Talotoimittajalta tuli automaattisesti avattavat ikkunat ja sekös alkoi harmittamaan! Nimittäin kiinteät ikkunat ja niiden sirot/ olemattomat karmit ovat tärkeä osa modernimpaa sisustusta. En todellakaan halua paksuja pokia ikkunoihin. Huojentavaa on, että kiinteitä desibeli-ikkunoita on myös saatavilla, mutta… Tämä tarkoittaa kustannusten nousua, mikä ei ole tietenkään kiva lisä.

Jos emme asuisi niin selkeästi lentomelualueella, voisimme hyödyntää ympäristöministeriön pientä porsaanreikää. 

Ympäristöministeriö on laatinut ohjeen rakennuksen ääniympäristö -asetuksen tulkinnasta. Sivulla 28 todetaan, että mikäli rakennus sijaitsee hiljaisella alueella, voidaan rakennuksen ulkoseinien äänieristävyydessä käyttää tarveharkintamenettelyä. Melukartta-aineistoja kannattaa tulkita ja rakennusvalvontaa haastaa, mikäli tonttinne sijaistee ns. hiljaisella alueella. Meidän kohdalla tarvehankintamenettely ei tullut kuuloon, mutta teidän kohdalla saattaa tulla? Tällä saattaa säästää jopa tuhansia euroja!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: