Valaistuksen suunnittelua

Valaistuksen suunnittelu iski päälle hyvin aikaisessa vaiheessa, ja vireystila oli sen mukainen; en mä osaa! Vaikka miten olen yrittänyt pysyä projektin kelkassa mukana, joskus jopa sitä edellä (työhuoneen day bed löydetty hei :D!), kyydistä tipahdettiin kovalle alustalle ja hyvin epämukavalle sellaiselle.

Saimme talotoimittajan puolelta alustavat valaisinsuunnitelmat kommentoitavaksi. Ensimmäiset tunnit surffasimme netissä mieheni kanssa; mitä tämä symboli tarkoittaa?!? Seuraavana päivänä laitoimme sähkösuunnittelijalle viestiä, me ei ymmärretä. Sähkösymboliliite oli unohtunut mailista…

Valaistukseen ei juuri kiinnitä huomiota, ellei se ole todella hyvää, todella huonoa tai ole juuri suunnittelemassa sellaista omaan kotiin. Seuraavat päivät vietettiin netissä valaisinratkaisuihin tutustuen, ja alla koostetta meidän ajatuksista.

Keittiön valaistuksessa tärkeintä on hyvä työskentelyvalo tasojen päällä. Valaistuksen riittävyys riippuu katon korkeudesta, materiaaleista sekä niiden väreistä. Katto nousee keittiössämme lähes 4 metrin korkeuteen, joten päävaloina toimivat led spotit katossa tarvitsevat tuekseen myös muuta valoa. Epäsuora valo toteutetaan ns. leijuvan katon kautta eli kattoa lasketaan aavistus alemmaksi ja katon reunalle laitetaan led valonauha tuomaan tunnelmavaloa. Led nauha upotetaan myös keittiön yläkaappien alle sekä aamiasikaapin sisälle. Kattolamput (Artekin golden bellit sekä mehiläispesä) sijoitetaan keittiön saarekkeen sekä keittiön pöydän päälle. Nudcollectionin riippuvalaisin on taas haaveena olohuoneen puolelle tilaa. Valaisimet ovat katon harvoja sisustuselementtejä, joten niiden halutaan myös näkyvän ja olevan sen näkymisen arvoisia.

 

 

Makuuhuoneen päävaloina toimivat himmennettävät led spotit katossa. Tunnelmavaloa tuo led valonauha katon ja hirsiseinän rajalla. Yöpöydällä seisovat lamput ovat kovin epäkäytännöllisiä, joten korvaamme ne katosta pitkälle roikkuvilla lampuilla. Tätä toimivaa ratkaisua hyödynnetään paljon hotellihuoneissa, miksi ei siis myös omassa kodissa? Vaihtoehtoina mm. Innoluxin Pasila, Secto Desing tai kenties tunnelmallisempi Tazi Designsin Moroccon light?

Kylpyhuoneen valojen tulee olla riittävän kirkkaita meikkaamiseen mutta samalla kylppärissä tulee olla tunnelmavaloa. Kylpyhuoneen päävaloina tulevat toimimaan katossa olevat led spotit tai sitten led valonauha. Peilin päälle sijoitetaan joko erillinen valo tai sitten peilissä itsessään toimii oma valo. Epäsuora valo sijoitetaan upotettuun shampoo hyllyyn.

Kuvat: Hidealight / Nettilamppu

Eteisen osalta valaistukselta tarvitaan ennen kaikkea riittävää valoa. Ulko-oven vierellä on vain kapea ikkuna, joten päivän valoa huoneeseen ei suoraan tule. Eteisaulaan tullaan meillä kolmesta eri suunnasta, katkaisijoita tulisi siis olla kolmessa eri paikassa! Sain vinkkauksen liiketunnistinvalojen toimivuudesta erityisesti eteisessä; katkaisijaa ei tarvitse etsiä sisään tullessa sekä lasten yölliset liikkumiset vanhempien luo tai WC:aan ovat helpompia. Liiketunnistinvalojen myötä eteisen yhteyteen ei tarvita katkaisimia ollenkaan, kuinka kätevää se on! Toivottavasti todellisuus ei iske pahasti vastaan ;).

Työhuoneen kattoon olen haaveillut kiskovalaisinta. Kyseiset valaisimet ovat nyt suuressa suosiossa, eikä ihme, ovathan ne elegantteja ja minimalistin tyylikkäitä! Käyttötarkoituksiakin on monia, mutta tässä tapauksessa se toisi valoa pianon sekä työpöydän päälle. Voisin kuvitella tällaisen hyvin myös vaatehuoneen kattoon!

FLOS kiskovalaisin 2.PNG

Kuva: FLOS Architectural valaisin

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: