DIY rimaseinä

9.12.2019

Idea rimaseinästä tuli kalliista tapetista. Alkujaan makuuhuoneen sängyn päätyseinä piti tapetoida kauniilla tapetilla, jonka olin jo tilannut tapettikaupasta meille. Tapetoinnin hinta oli kuitenkin kova ja olin välissä ehtinyt ihastua rimaseinään. Rimaseinä näyttää upealta ja toimii hyvänä akustisena elementtinä korkeassa tilassa.

rimaseinä

Valmis rimaseinä, kuva Kati Pilli-Sihvola

Yhtään vuokaa ei ollut seinässä, joten vielä ehti muuttaa mielipidettä. Päätin myös, että toteutan rimaseinän itse. ’Eihän se nyt niin vaikeaa voi olla’, muistan ajatelleeni. Itseensä uskominen, kunnes toisin todistetaan, sekä innostuneisuus ovat vain luonteenpiirteitä, joita diy-projekteissa tarvitaan 😊. Ennen aloitusta sain kaksi tärkeää ohjetta meidän timpurilta:

  1. Pitkät rimat tulee kiinnittää poikkitukiin, muutoin ne taipuvat ajan saatossa.
  2. Rimat kannattaa maalata ja säilöä ulkona, kunnes ne naulataan paikalle, jotta rimat eivät kuivu ja taivu.

Näillä ohjeilla lähdettiin rautakauppaan. Rimat oli tarkoitus kiinnittää naulapyssyllä, jota minulla ei tietenkään ollut. Kysyin myyjältä naulapyssyä, jota olisi helppo käyttää. Hän hieman hymähti minulle ja ojensi laitteen: ihan simppeli vehje.

rimaseinä 3

Sopiva rimamitta sattui löytymään K-raudan valikoimasta, joten ylimääräistä sahausta tai hukkapaloja ei kertynyt. Rimaa on kahta leveyttä: 3cm ja 4cm. Nämä rimat ovat sijoitettu epäsäännöllisen säännöllisesti seinään. Eri paksuiset rimat myös elävöittävät seinää kivasti. Rimojen välissä oleva rako on 1,8cm. Suosittelen, että raon ja riman leveyden suhde olisi n. 1:3. Tarkoittaen, että jos rako on 2cm leveä, riman tulisi olla 6cm leveä. Liian leveä rako saa seinän näyttämään tökeröltä. Ennen rimojen asentamista kuultomaalasin ne kerran valkoisella kuultovahalla. Samaa vahaa on käytetty myös meidän hirsiseiniin, jotka ovat myös mäntyä.

rimaseinä2

Turvallisuus ennen kaikkea…

Poikkituet kulkevat n. 60cm välein seinässä. Tuet ovat valkoista ohutta listaa ja ne kiinnitettiin seinän koolauksiin. Rimojen kiinnittäminen seinään aloitettiin keskeltä. Oli rimat, oli naulapyssy, oli naulat, mutta eihän se laite millään sähköllä toiminut… Hyvin amatööri, noviisi, tunari -olo heti kärkeen. Onneksi löysin työmaalta kompressorin, johon työnsin naulapyssyn johdon, säädin paineet, laitoin aurinkolasit silmille (jos vaikka naula lähtisi väärään suuntaan ekalla kerralla =D) ja annoin pyssyn laulaa. Homma rokkasi ja rimoja oli itseasiassa varsin miellyttävä ja nopea kiinnittää. Säännöllisin väliajoin tarkistin vatupassilla, että rimaseinä ei lähde kaatumaan kumpaankaan suuntaan. Rimojen välissä käytin listaa mittana, jotta rako pysyisi koko ajan saman kokoisena. 20h tuntia kokonaisuudessaan meni maalaamisesta viimeisen riman kiinnittämiseen. Pistokkeiden kohdalta muotoilin rimat sirkkelillä. Tätäkin käytin ensimmäistä kertaa, kun työmaalta sellainen löytyi.

Lopputulokseen olen hyvin tyytyväinen. Omista diy projekteistani n. 50% epäonnistuu, ne ovat niitä kuuluisia oppirahoja. Tämän työn lasken kuuluvan kuitenkin onnistuneiden joukkoon ja olen siitä varsin ylpeä. Rohkeasti vain yrittämään muutkin, innokkuudella pääsee jo pitkälle. Sen jälkeen puretaan ja taas jatketaan 😊.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: