Satu meni saunaan

18.12.2019

Yksi merkittävimmistä hetkistä on, oli kyseessä uudistuotanto tai vanhan kodin remontointi, kun sauna lämmitetään ensimmäistä kertaa. Meillä sauna lämpeni ensimmäisen kerran kuukausi muuton jälkeen. Saunassa ollessa tuntui, kuin koko rakennusajan painolasti olisi vierinyt kerralla harteilta pois. Löylyt itse suunnitellussa saunassa tuntuivat eri hyvältä :). Pieni miinus oli toki se, että kiukaan koko ei ole riittävä ja lämpötila nousee vain n. 40 asteeseen… kiukaan joutuu siis vaihtamaan kun tilauksessa oli suomalainen sauna. Lasiovi ja siinä oleva rako sekä kaakelit imevät enemmän lämpöä, mitä osattiin arvioida.

sauna lauteet käytä

Olen itse lapsuuden kodissa tottunut saunomaan lähes joka päivä. Nyt sauna lämpiää enää muutamia kertoja viikossa. Saunan koko mitoitettiin käyttöasteen mukaisesti eli neliöt suunniteltiin tehokkaasti. Saunatilasta haluttiin hieman hämyisä ja tunnelmallinen. Aidon hirsiseinän tulisi ehdottomasti näkyä, tästä syystä sauna piirrettiin talon kulmaan.

Pohja sauna

Mahdollisimman suuri osa saunan pinta-alasta on jalkatasoa (eli ns. alalaudetta), jotta tila saadaan paremmin käyttöön. Lauteista tehtiin yksinkertaiset ja ilmavat. Tällä ratkaisulla saatiin sauna näyttämään todellisuutta suuremmalta. Lauteet ovat lämpökäsiteltyä haapaa. Haapa on puhtaan ruskea, hieman eläväpintainen puu. Lämpökäsittely tekee puusta tummemman. Haapalankun päällä on miellyttävä istua, sillä se ei lämpene liikaa eikä tikkuunnu.

sauna lauteet 2 käytä

Sauna ei yleensä kaipaa kovin tehokasta valaistusta. Kattoon sekä kiukaan yläpuolelle sijoitetut lasikuituvalot antavat epäsuoraa valoa ja korostavat pintamateriaaleja kauniisti. Kesällä ikkunasta tulea luonnonvaloa.

Kiuas on Harvian ja se on integroitu lauteisiin. Kiuas on sijoitettu riittävän kauas lauteista, jotta suoranaista pelkoa sen päälle joutumisesta ei ole. Yllättävän hyvin myös perheen pienimmät ovat oppineet varomaan kiuasta vaikka suojakaarta meillä ei ole.

kiuas.jpg

Kylpyhuoneen lämpökäsitelty haapakatto jatkuu saunan puolelle. Kokolasista seinää emme halunneet kylpyhuoneen ja saunan väliin yksityisyyden vuoksi. Saunan ylänurkkaan tehtiin kuitenkin matala ikkuna yhdistämään tiloja ja tuomaan hieman ilmettä.

Saunan ikkuna

Jos sinulla herää kysymyksiä tai kommentteja, vastaan mielelläni niihin :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: