Olohuoneen sisustus

16.2.2020

Olohuoneen sisustus – koko perheen yhteinen tila

Olohuoneen sisustaminen määriteltiin meillä pitkälle jo talon pohjaratkaisua suunniteltaessa. Tilasta haluttiin avara, toimiva sekä viihtyisä. Tilaan avaruuden tunnetta tuotiin korkeilla, lattiasta asti lähtevillä ikkunoilla, sekä parhaimmillaan 4 metrin korkeuteen nousevalla katolla. Avokeittiö ja olohuone muodostavat yhtenäisen tilan, jossa on neliöitä n. 50m2. Olohuoneesta avautuu pariovien kautta kulku työhuoneeseen. Työhuone toimii tarvittaessa olohuoneen jatkeena, omana rauhallisena tilana tai vaikka vierashuoneena. Työhuoneen sijoittaminen olohuoneen rinnalle oli yksi pohjasuunnittelun kulmakivistä ja pariovet olivat itselle pitkän ajan haave.

IMG_3740Näkymä työhuoneesta pariovien kautta olohuoneeseen on yksi kodin kauneimpia paikkoja

Toimiva olohuone voi tarkoittaa monelle eri asioita, siksi olohuoneen sisustusta suunniteltaessa nämä olisi hyvä huomioida. Toiset arvostavat rauhallista tilaa, jossa voi takkatulen äärellä lukea kirjoja. Toiset taas arvostavat suurta tilaa, jossa voi kestitä vieraita. Silloin iso sohvaryhmä sivupöytineen on varsin perusteltua. TV:n paikka olohuoneessa jakaa mielipiteitä. Jos TV sijoitetaan olohuoneeseen, tarvitaan sitä varten tyhjä seinä. Televisio määrittelee myös paljon sohvan / tuolien sijoittelua huoneessa. Tällaisen tilan löytyminen ei joka olohuoneessa ole itsestäänselvyys varsinkaan, jos olohuoneesta lähtee monia ovia muihin huoneisiin. Pohjasuunnittelussa onkin tärkeää, että ainakin yksi seinä olisi ehjä. Meillä olohuoneeseen jätettiin tietoisesti yksi seinä tyhjäksi televisiota varten. Sohva on sijoitettu olohuoneen ja keittiön väliin rajaamaan olohuonetta omaksi kokonaisuudeksi.

IMG_3297Olohuoneen matto rajaa sohvan ja pöydän omaksi kokonaisuudeksi

Viimeisenä kohtana listalla on viihtyvyys. Mikä tekee olohuoneesta viihtyisän?

  • Ensinnäkin arvostan ilmavuutta. Huonetta ei saa täyttää liian isoilla ja useilla huonekaluilla. Sohvan voi sijoittaa seinästä vähän irti tai kokonaan pois seinästä.
  • Toisekseen valaistuksella saadaan aikaiseksi erilaisia tunnelmia. Epäsuora valaistus katon rajassa on hyvin tunnelmallinen ja saa tilan tuntumaan korkeammalta. Himmentimen takana olevat kattospotit mahdollistavat valon säätelyn tarpeen mukaisesti. Useampi valaisin on aina parempi kuin yksi/ kaksi valonlähdettä, jotka lähinnä kasaavat valon yhteen paikkaan, tuovat varjoja ja saavat tilan tuntumaan pienemmältä.
  • Kolmantena, tunnelmallinen olohuone tehdään yhteensopivilla värivalinnoilla (ja tässä oikeita vaihtoehtoja on monia). Meidän olohuoneemme sävyt ovat lämpimiä ja pehmeitä. Murretut värit sopivat erityisen hyvin puupintojen kanssa yhteen. Seinässä on Tikkurilan Mulperi ja lattiassa tammiparketti. Beigen sävy toistuu olohuoneen sohvassa sekä sisustuksen yksityiskohdissa.
  • Viimeisenä, ehkä myös itsestään selvänä tunnelmanluojana, on tietenkin takka. Kolmeen suuntaan aukeavasta takan lasista näkee tulen riippumatta istuinpaikasta.
IMG_3723Epäsuoravalo on toteutettu ns. leijuvan katon rajaan (seinän ja katon rajalla kulkee ledilista)

Olohuoneen matto tulisi valita tilanmukaisesti, mutta mieluummin niin että se on liian iso kuin liian pieni. Pieni matto kun saa olohuoneen muut kalusteet näyttämään liian suurilta. Avokeittiö-olohuoneessa maton rooli tilan jakajana on tärkeä. Matto rajaa olohuoneen oleskelutilaksi ja keittiön ruokailutilaksi. Meidän olohuoneemme värimaailma on vaalea, joten halusin maton avulla tuoda sisutukseen muutamia lisävärejä. Lisäksi halusin maton nousevan muusta sisustuksesta esiin katseenvangitsijaksi. Itämaisten mattojen kuviot ovat todella kauniin koristeellisia, mutta punasävyinen värimaailma ei tunnu omalta. BY-Boon itämaishenkinen, mutta moderni, Florence-matto täyttää sille asetetut toiveet. Värimaailma on skandinaavisen hillitty: haalea sininen-beige. Kulutetun näköinen pinta tekee matosta vanhan, mutta arvokkaan näköisen. Kaunis koristeellinen kuvio tuo eloa muuten hillittyyn sisustukseen. Maton avulla olohuoneeseen saatiin tuotua lisää värejä, jotka toistuvat sohvatyynyissä. Sohvatyynyjen avulla maton värimaailma ei jää irralliseksi. Näitä mattoja on saatavilla kahta eri kokoa ja meillä on niistä suurempi 290 * 200cm. Mattoja on saatavilla Espoon Suomenojan tai Vantaan Petikon Cobellosta. Tämä perheyritysvetoinen sisustusliike on yksi suosikeistani – runsas ja laaja valikoima eri tyyliin sopivia tuotteita.

IMG_3665Cobellon Florence-matto on itämaishenkinen ja samalla elegantti matto

Olohuone on kodin näkyvin tila, sen sisustamiseen kannattaa käyttää aikaa ja luoda sinne itselle sopiva tunnelma. Sisustustekstiileillä tunnelmaa on helppo muuttaa, kun peruselementit ovat kunnossa (valaistus, oikean kokoiset huonekalut, huonekalujen järjestys, yhteensopiva värimaailma). Olisi kiva kuulla, millä elementeillä teillä tehdään tunnelmallinen ja toimiva olohuone?

*Matosta saatu alennusta näkyvyyttä vastaan.

4 thoughts on “Olohuoneen sisustus

Add yours

    1. Heippa ja kiitos paljon kommentista :). Hyvä kysymys! TV on sijoitettu takan vierelle. Alkujaan oli tarkoitus kiinnittää se seinään, mutta lopulta päädyimme asettamaan sen tason päälle. Laitan meidän olohuoneesta tänne joku päivä enemmän kuvia, missä näkyy :).

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: