Vinkit pellavaverhojen valintaan, mittaan sekä ripustukseen

Hempeässä kesätuulessa liehuva vaalea pellavaverho vetää puoleensa. Mielikuva tuulen tahtiin heiluvasta verhosta herättää paljon ihania tunteita. Tämä tunne ja mielikuva johdattivat minut ostamaan meille useita pellavaverhoja eri huoneisiin. Hieman sattuman kautta meille valikoitui jokaiseen huoneeseen eri valmistajien verhot. Näiden hankintojen perusteella pystyn jakamaan teille omia kokemuksia pellavaverhoista eri valmistajilta sekä suosituksia niiden ripustamiseen 😊.

IMG_4280Valkoinen pellavaverho on ajaton sisustuselementti

Miksi pellavaverho?

Pellava on luonnonmateriaali, jossa on kaunis elävä pinta. Pellava päästää päivänpaloa kevyesti läpi mutta antaa samalla suojaa katseilta. Kangas on kevyt ja se laskeutuu upeasti. Pellavaverhon voi ripustaa joko ryhdikkäästi silittämällä sen sileäksi tai pesemällä verhot ja ripustamalla sen huolettomasti. Pellava on kestävä ja ajaton materiaali. Se sopii moneen sisustukseen. Kankaana pellava on siinä mielessä haastava, että se rypistyy herkästi. Verhojen siirtely – kiinni, auki, kiinni – näkyy ryppyinä verhoissa. Toisaalta, rypistyminen kuuluu vahvasti osaksi pellavakangasta ja sen viehätystä. Tämä kannattaa hyväksyä, jos haluaa pellavaa käyttää sisustuksessa.

 

Oikea verhojen pituus

Täyspitkät suorat sivuverhot ovat yleisin valinta. Niiden pituus on yleensä n. 1cm lattiasta. Kun verhot ovat irti lattiasta, laskeutuvat ne suoraan eivätkä pölyynny. Kattoon kiinnitetyt täyspitkät verhot saavat huoneen näyttämään korkeammalta ja luovat mahdollisen ikkunan ympärille kauniin raamin. Pellavaverhoista puhuttaessa oma mielipiteeni on, että mieluummin liian pitkät kuin lyhyet. Liian lyhyet pellavaverhot näyttävät töpöiltä. Tällä hetkellä on muotia, että verhot ovat ylipitkät. Ylipitkät pellavaverhot ovat kauniita, mutta mielestäni näissä kohtuus riittää. Jos verhot ovat yli 10cm ylipitkät, kasaantuvat ne mytyksi lattialle ja se ei ainakaan omaa silmääni miellytä.

Verhojen kiinnitys

Oikeanmittaiset, silitetyt ja kauniskankaiset verhot eivät vielä näytä täydellisiltä, jos ne on kiinnitetty rumasti. Verhojen kiinnitys vaikuttaa paljon siihen, miten kauniisti ne laskeutuvat. Olen itse käyttänyt sekä verhotankoja että -kiskoja. Kiskot on asennettu sekä suoraan kattoon että seinälle. Mikä sitten on paras tapa asentaa verhot? Alla on 7 kohtaa, jotka suosittelen lukemaan ennen verhojen valintaa tai niiden kiinnitystä.

Kuvassa vasemmalla verhot kiinnitetty U-kiskoon ja oikealla Elite kiskoon
 • Paras ulkonäkö tulee, jos kiinnität verhot eleettömillä valkoisilla kiskoilla.
 • Kiskot kannattaa asentaa kattoon, jolloin tila tuntuu korkeammalta. Kiskon tulee olla riittävän leveä, pienessä huoneessa se voi olla jopa seinästä seinään. Turhat pätkät vain katkaisevat huoneen.
 • Kiskojen valintaan vaikuttaa se, ovatko verhot painavat vai eivät ja tuleeko verhoja siirreltyä paljon. Pellavaverhot ovat kevyet, pimennysverhot taas painavat.
 • Minulla on kokemusta Kirschin Elite- ja U-kiskoista. Kirschin kiskot ovat lähtökohtaisesti hyvin laadukkaita. U-kisko on siro ja soveltuu kattoon asennettavaksi. Tätä suosittelen, jos verhot ovat kevyet, normaalimittaiset, eikä verhoja juurikaan siirrellä. Meillä pariovien ympärillä olevat pellavaverhot, jotka roikkuvat 4m korkeudessa, asennettiin tälle kiskolle. Verhojen liikuttaminen on haastavaa johtuen niiden pituudesta sekä kiskovalinnasta. Tähän olisi pitänyt asentaa laadukkaammat kiskot.
 • Kirschin Elite-kisko soveltuu keskiraskaille ja raskaille. Kisko voidaan asentaa sekä kattoon että seinään. Tämä on pimennysverhoille paras kisko, jossa kannakkeet rullaavat oikeasti hyvin kiskon sisällä.
 • Verhoissa tulee olla verhonauha/ laskosnauha, jolla saadaan aikaiseksi kaunis ja tasainen laskostus. Verhonauhoja on monia erilaisia, joten tutustu näihin etukäteen. Verhonauhaan asennetaan kannakkeet tai hakaset, josta verho kiinnitetään kiskoon.
 • Nyt tulee tärkein kohta, jos haluat verhojen muodostavan kevyen aaltomaisen laskoksen, kiinnitä joka toinen kannake nurin perin kiskoon.

 

Seuraavaksi oma kokemukseni kolmenlaisesta pellavaverhosta:

Pellavaverhot Ikea kokemuksia

Meillä on Ikean Lejongap pellavaverhot valkoisessa värissä. Verhoissa on valmiina laskosnauha. Laskosnauhan avulla verho voidaan kiinnittää kiskoon verhorenkaiden avulla tai tankoon piilolenkeistä. Tämä verho on aika jäykkää, vaikka kangas on 100% pellavaa. Verhot laskeutuvat kauniisti ja pitävät ryhdikkyyden. Pellavakangas ei ole kovin tiivis ja on tuntumaltaan karhea. Ikean pellavaverhoista oma kokemus on hyvä ja suosittelen näitä.

Verhot maksavat 59€/ 2kpl (145*300cm)

IMG_4620Ikean Lejongap-pellavaverhot, kiinnitys verhotankoon

Pellavaverhot Anno Collection kokemuksia

Anno-pellavaverhot ovat 100% pellavaa. Ikean verhoihin verrattuna verhot ovat selkeästi pehmeämmät. Kangas on tiiviimpi ja se laskeutuu rennommin. Näitä verhoja voi suositella, jos haluaa hakea boheemista tunnelmaa ryppyisillä verhoilla. Olen tätä verhoa pitänyt myös keittiön pöydällä pöytäliinana 😊, hyvä vinkki muuten!

Verho maksaa 59€ (140*300cm)

IMG_4609Anno Collection pellavaverho, kiinnitys katossa olevaan verhokiskoon

Ginger-pellavakangas kokemuksia

Tämä kangas löytyy Eurokankaan valikoimasta. Ginger-pellavakangas on 50%:ia pellavaa ja 50%:ia polyesteria. Kankaan leveys on 325cm, joten tuplaleveästä kankaasta saa kaksi verhoa tehtyä (näin meillä tehtiin). Polyesteri tuo kankaaseen helppohoitoisuutta sekä jämäkkyyttä. Ulkonäöltään verho näyttää jopa enemmän pellavaverholta kuin Anno-pellavaverho. Tuntuma kankaaseen on Ikean karhean tuntuman ja Annon pehmeän tuntuman väliltä.

Tämä kangas on Eurokankaan suosituimpia pellavakankaita, enkä yhtään ihmettele. Verho on kerrassaan upea ja se laskeutuu kauniisti.

Väriksi valikoitui beige, joka sointuu täydellisesti meidän hirsiseinän kanssa. Värivaihtoehtoja on useita. Meidän verho asennettiin kattokiskoon, joka on 4m korkeudessa. Verhot kehystävät pariovia terassille ja saavat sisäänkäynnin näyttämään majesteettiselta. Kesällä pariovet voi avata ja antaa kevyen kesätuulen liehutella verhoja. Tässä paikassa pellavaverho pääsee oikeuksiinsa.

Väri beige. Hinta 55€/ m2.

IMG_4494Ginger verhokangas, kiinnitys katossa olevaan verhokiskoon

 

One thought on “Vinkit pellavaverhojen valintaan, mittaan sekä ripustukseen

Add yours

 1. Moi Satu!

  Kiitos hyvistä ja rehellisistä vinkeistä. Erityisesti jäi mieleeni tuo vinkki ripustaa joka toinen kannake nurinpäin.

  Huomioni kiinnittyi kuvaan, jossa Sinulla on IKEAn verhot – verhotanko tulee liukuovikaapiston eteen. Tästäkin kaipaisin rehellisen kommenttisi: vaikeuttaako se kaapin käyttöä? Meillä on samanlainen kulmaus, johon olemme harkinneet n. 15 cm leveää peitelevyä kaappirivin jatkoksi, jotta verho ja verhotanko eivät olisi kaapin edessä – onko tälle tarvetta, vai onko kaappi hyvin käytettävissä teillä? Meillä kaappi tosin tulee jopa lähemmäs ikkunaa kuin teillä on.

  Ja vielä, mille etäisyydelle ikkunaseinästä olet kiinnittänyt verhotangon? Verhot laskeutuvat kauniisti, eli niillä selvästi on riittävästi tilaa – mietinkin, mikä on minimietäisyys, kun haluan tehdä kaapille menosta mahdollisimman helppoa mutta toisaalta verhojen pitää mahtua laskostumaan nätisti.

  Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: