Hirsitalon julkisivu

5.9.2020
Yksi kysytyin kysymys talostamme on: mitä ulkomaalia olette käyttäneet? Koska kysymys esitetään usein, ajattelin tehdä postauksen meidän talon julkisivuvalinnoista. Kerron, millä maalilla / sävyllä hirret maalattiin, mitä ikkuna ja ovivalintoja teimme sekä missä asiassa säästimme useamman tuhannen.

Hirsitalon maalaaminen

Kuinka moni ajattelee, että säästetään rahaa ja maalataan talkoissa talo. Näin mekin ajattelimme, kunnes meidän timpurimme ampui siivet kauniilta ajatukseltamme. ”Älkää missään nimessä maalatko itse, se on paljon vaikeampaa mitä monesti kuvitellaan” ja hän jatkoi ”vielä hirveämmäksi se menee, kun se tehdään talkoilla”. Pahinta ulkomaalissa on se, että jos se menee pieleen, sitä katselet ja harmittelet joka päivä, sekä naapurisi :D. Maalausvirheiden korjaaminen ei ole aina edes mahdollista. Kommentin jälkeen palkkasimme ammattilaiset.

Hirsitalon maalaaminen on tarkkaa työtä, varsinkin jos hirret käsitellään kuultomaalilla eikä peittävällä maalilla. Halusimme että hirren syyt kuultavat läpi maalista, joten valitsimme maaliksi Tikkurilan Akvacolorin. Oikean sävyn valinta on ärsyttävän vaikeaa. Kävin hakemassa muutaman koepurkin, maalasin ne hirsipaneeliin ja kauhistelin sävyjä (sekä omaa pensselin jälkeä). Soitin Tikkurilan maalilinjalle ja tiedustelin hyviä ulkosävyjä, koska tarvitsin päätöksenteon tueksi myös ulkopuolista apua. Kävin hakemassa lisää koepurkkeja ja maalin sekoitusta odotellessani löysin sisäsävyjen maalikartalta kauniin tummanruskean sävyn. ”Laitetaan vielä tuolla yksi purkki”, huikkasin rautakaupan myyjälle.

Jackpot tai pikemminkin Eurojackpot, sävy oli täydellinen!

Tikkurilan maalilinjalta varmistin, että sävy kelpaa myös ulkopinnoille. Ja mikä se sävy nyt onkaan, sehän on Tikkurilan mustamarja. Tässä muuten vinkkinä, että kuultomaali maalattiin meillä ensi pensselillä ja heti perään telalla. Jälki on merkittävästi parempi telakäsittelyn jälkeen.

Kattolippa maalattiin eri sävyllä kuin mitä hirret ovat elävöittääkseen julkisivua. Mieheni sai valita sävyn ja hän valitsi Tikkurilan Vahveron. Kaunis oranssinen sävy menee hyvin yhteen tumman mustamarjan kanssa eikä tee liian pimeäksi terassin yllä olevaa kattoa. Maalasimme samalla sävyllä myös autokatoksen edessä olevan rimaseinän.

Ulko-ovi on tärkeä osa talon ensivaikutelmassa

Ulko-oven suhteen toiveenamme oli moderni ikkunallinen ovi. Löysimme tällaisen Kasken valikoimista*. Kaskipuun ulko-ovet sopivat moneen julkisivuun ja arkkitehtuuriin. Ulkonäön lisäksi vakuutuimme laadusta, josta osaltaan kertoo pitkä takuuaikaa. Ovimalliksi valikoitui modernin linjakas Luosto. Ovessa on viisi vaakalasia, jotka antavat sopivasti valoa, mutta eivät paljasta kuitenkaan liikaa. Oven väriksi valitsimme molemmilta puolilta mustan ja ikkunankarmeiksi maalatun männyn. Mäntyiset karmit tekevät ovesta mielenkiintoisemman ja toistavat samalla kattolipan vahveron väriä. Sisäpuolelta mäntykarmit menevät hyvin yhteen hirsiseinän sävyn kanssa, joka oli positiivinen yllätys jälkikäteen.

Talon ulko-ovessa on kapeat vaakaikkunat

Kiinteät vai avattavat ikkunat

Ikkunoilla on yllättävän iso vaikutus talon yleisilmeeseen. Valitaanko modernit kiinteät ikkunat vai perinteiset avattavat ikkunat tai ehkä näiden yhdistelmä. Ikkunan sävyllä saadaan halutessaan särmikkyyttä. Kiinteät ikkunat sopivat moderneihin taloihin. Ne ovat pelkistettyjä ja sirompia kuin avattavat. Valintaa perustellaan useimmiten juuri tyylikkyydellä, mutta myös käytännöllisyydellä siltä osin, että avattavia ikkunoita on vaikea pestä korkeissa tiloissa. Avattavien ikkunoiden ääneneristävyys voi olla parempi kuin kiinteiden ikkunoiden ja tämä on hyvä selvittää kaavamääräyksistä. Me asumme osittain vielä lentomelualueella, joten kiinteille ikkunoille asetettiin erityisiä vaatimuksia, jotta äänieristävyys toteutuisi. Tämä tarkoittaa usein myös kalliimpia ikkunoita. Olohuoneeseen, keittiöön ja päämakuuhuoneeseen meillä tuli isot kiinteät ikkunat. Makuuhuoneissa on tärkeä olla myös tuuletusikkunat, joten niihin sijoitimme lisäksi perinteiset avattavat ikkunat. Ikkunan karmin väriksi valitsimme mustan, joka sopii hyvin yhteen vaalean hirsiseinän kanssa.

Keittiöstä avautuu lasiset pariovet terassin puolelle. Olen aina rakastanut pariovia ja niistä välittyvää tunnelmaa. Kevyessä kesätuulessa liehuvat pellavaverhot pariovien edessä ovat niin rauhoittava näky. Pariovemme ovat Pihlan terassiovien valikoimista. Kun molemmat ovet avataan, aukeaa lähes kaksimetrisestä aukosta ihanasti näkymä pihalle. Yhtenä vaihtoehtona olisi ollut tilaa säästävä liukuovi. Kun kuulimme näiden kahden hintaeron, valinta oli varsin helppo. Ovivalinnalla pystyi säästämään useamman tuhannen euron! Tämä on hyvä esimerkki siitä, että rakennuttaminen on monesti valintoja, mihin haluaa panostaa ja missä kohtaa pihistää? Koin, että tässä kohtaa pihistäminen oli itselle varsin helppoa.

Pariovet avautuvat eteläterassille

*Yhteistyössä Kaski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: