Mitä maksaa omakotitalon pihatyöt osa 1?

Viherrakentajat ry arvioi, että pihan rakentamiskuluihin on hyvä varata 8-12 %:ia talorakennuksen arvosta. 300.000 arvoisen talon piha maksaisi tämän kaavan mukaan n. 30.000. Hinnat tuntuvat korkeilta varsinkin, kun taloprojektin loppuvaiheessa budjetti on usein ylitetty. Viimeisin vaihe, missä enää pystyy säästämään, on pihatyöt. Meidän omakotitalon tontti on kompaktin kokoinen, neliöitä on yhteensä 780m2. Tontti on tasainen ja pihaan ajetaan suoraan kaupungin ajotieltä. Aikaisempaa kasvillisuutta tai puita tontilla ei pystytty säästämään.

Omakotitalon pihatyöt

Pihasuunnittelu 0€

Kannattaako ottaa erillinen pihasuunnittelu? Kyllä, jos tontti on haastava, eikä sinulla ole aikaa tai mielenkiintoa selvittää, miten rakentaa haluamasi piha. Mutta jos sinulla on vähänkin mielenkiintoa pihoihin ettekä hae erikoisia ratkaisuja, suunnitelman pystyy vallan mainiosti myös itse toteuttamaan. Me emme ulkoistaneet suunnittelua, koska pihamme oli helppo ja nautin pihan suunnittelusta. Selasin paljon lehtiä, Instagramista ja Pinterestistä kuvia, kävin asuntomessuilla ja kiertelin naapurustossa. Instagram ja naapuristo ovat ylivertaisia lähteitä tähän vaiheeseen. Lisäksi kävin puutarhamyymälässä kuuntelemassa yhden luennon pienen pihan suunnittelusta.

Vinkki: pihasuunnittelu kannattaa tehdä isompien linjojen osalta ennen maatöiden aloitusta tai mielellään samaan aikaan talon asemoinnin kanssa. Miksi? Tässä kohtaa päätetään sekä talon sijainti tontilla, mitä ikkunoista katsellaan ja mihin paikkaan pihan toiminnallisuudet on mahdollista sijoittaa. Meille oli tärkeä avata piha etelän suuntaan sekä huomioida kaupunkitontilla myös naapuritontit. Toinen tärkeä syy on mahdollisuus kustannussäästöihin. Isot kalliit koneet ja konetunnit kannattaa hyödyntää samalla kun talon pohjia tehdään. Isolla koneella saadaan tehtyä nopeammin, eikä kaivurin tarvitse varoa taloa.

Tontilta löytyviä kiviä voidaan hyödyntää istutuksissa

Pihan rajaus lohkarekivillä 400€

Meidän maatöiden jäljiltä tontin korot ja kaadot olivat lähellä tavoitteita. Halusimme, että piha olisi hieman korkeammalla kuin edessä kulkeva kujatie. Korkeampi piha tuettiin lohkarekivillä ja rajattiin tuijilla. Alkuperäinen suunnitelma oli rakentaa kaupungin ja meidän väliselle rajalle n. puolen metrin korkuinen tukimuuri lohkomuurikivistä. Tukimuurin olisi pitänyt olla 30 metriä pitkä ja se olisi vaatinut hyvät pohjatyöt, jotta muurista olisi saanut suoran eikä routa liikuttaisi sitä. Mehän emme olleet niin viisaita, että tukimuurin pohjatyö olisi tehty maanrakennustöiden ohella. Tukimuuri olisi vaatinut myös isompaa konetta, routasuojausta, lisää maa-ainesta jne. Pelkästään halvimmat lohkomuurikivet olivat sen verran arvokkaita, että päätimme säästää myös tässä. Valitsimme pihan rajaukseen lohkarekivet. Lohkarekivi on aito kivi, ei mikään betonista tehty kivijäljitelmä. Kivet ovat parhaimmillaan miehen sylin kokoisia ja painoa sen verran, että itse niitä ei liikuttele. Mutta mikä parasta, näillä sai luonnollisen rouhean muurin, joka ei tarvinnut pohjatöitä eikä kaivuria (vain yksi yksi riski mies :D). Kivien asettelu oli myös terapeuttista puuhaa – onnistumisen iloa, kun löydät juuri sopivan kokoisen kiven koloon. Koloihin voi laittaa kuivabetonia tai vastaavaa sitomaan kivet toisiinsa. Painavimmat lohkareet asetetaan pohjalle kääntäen kivien silein pinta ulospäin. Haastavinta oli saada muuri saman korkuiseksi (eikä se vieläkään täysin ole). Tähän käytetään pienempiä kiviä. Minkä verran kivet maksoivat? 30 metriä levää ja n. 40 cm korkeaa muuria tarvitsi kiviä 2000kg. Hintaa tälle tuli n. 400€. Kiviä olisi voinut laittaa vielä yhden 1000kg:n verran, mutta meille riitti tämä korkeus tontin rajaukseen. Aikaa tähän meni vain puolikas päivä parilta henkilöltä.

Vinkki: lohkarekiviä syntyy louhinnan tuloksena. Jos kiviä syntyy omalla tontilla, niitä ei kannata kärrätä pois maksua vastaan, vaan tehdä lyhyt muuri, kukkalaatikko tai vaikka portaat.

Lohkarekivistä saa kauniin ja luonnollisen muurin rakennettua

Multakuormat 1200€ + 200€ + 70€

Multaa vajaan 800m2 tontille tarvitsimme kaksi kasetillista. Yhteen kuormaan mahtuu multaa n. 19m2. Toinen multakuorma tilattiin tontille jo varhaisessa vaiheessa ja toinen kuorma tuli pihan viimeistelyä varten. Tilasimme mullat eri paikasta. Toisen tilauksen kohdalla huomasimme, että Metsäpirtin multa oli kuormaltaan Kekkilää edullisempi (500€, kun yhteensä kuormat olivat 1200€). Multakuormaa työstämään vuokrasimme pienen kauhakuormaajan Avant 420. Kuormaaja on pienimmästä päästä ja sitä ei todellakaan ole tarkoitettu painavien maamassojen siirtämiseen eikä oikein edes ojan kaivamiseen. Tässä kohtaa pihatöitä saimme talkoot pystyyn ja veljeni tuli käyttämään konetta. Avant 420 on näppärä työkone, sillä pystyy kääntymään pienessä tilassa ja siirtämään varsin helposti multaa paikasta toiseen. Tavoitteenamme oli kaivaa samalla oja tuijia varten erillisellä kauhalla. Koneesta otettiin tässä kohtaa kaikki irti (ja vähän enemmän). Onneksi veljeni on tottunut käyttämään työkoneita, sillä ojaa ei olisi syntynyt ilman että kuormaaja oli välillä vain kahdella pyörällä maassa kiinni. Saimme tämän kerran myös kaadettua… mutta onneksi isompaa vahinkoa ei syntynyt. Suosittelen ottamaan suuremman koneen, jos tarvetta on siirtää painavampia maa-aineksia tai kaivamaan ojaa. Muutoin Avantilla oli kiva ajaa 😊. Tämän vuokraus kahden päivän ajalta maksoi 200€ kuljetuksineen. Pidän vuokraa kohtuullisena, työ hartiavoimin olisi vienyt monta päivää. Myös tämän testasimme…

                             Toinen kuormistamme kipattiin lähes valmiille pihalle, eikä kuorman laskupaikkaa meinannut tässä vaiheessa enää löytyä. Olimme jättäneet pihan viimeistelyn seuraavaan kesään motivaation ja ajan puutteessa. Mullan siirtämistä ja tasoittamista varten emme ottaneet työkonetta, vaan kärräsimme mullat kottikärryn avulla. Yksinkertaista fyysistä työtä, johon meni paljon aikaa! Toisaalta, tämä multa saatiin kaikista tasaisimmin lanattua ja siihen muodostui mitä parhain nurmikko.

Vinkki: siirtonurmella saa nopeasti ja helposti huolitellun pihan. Siirtonurmikko on arvokas ja vaatii paljon kastelua asentamisen jälkeen. Jos päätät säästää ja kylvät itse nurmikon, kannattaa se kylvää syksyllä. Multaa suositellaan olevan n. 20cm kerros. Määrä tuntui itsestä hirveän paljolta ja ihan joka pihan nurkassa näin suurta määrä meillä ei ole. Jälkikäteen voin sanoa, että tässä ei kannata säästellä. Se nurmikko, jossa multakerros täytti sen 20cm kerroksen, oli täydellisessä ruohossa kuukauden kuluttua siementen kylvämisestä. Myöskään siementen laadussa ei kannata säästellä vaan valita mahdollisimman vähän raiheinää sisältävä siemenpussi. Nurmikko vihertää nopeasti raiheinän ansiosta, mutta se ei kestä pelaamista tai kovin matalaa leikkuuta. Nurmikkopusseja meillä meni yhteensä 3 kpl (70€).

Tuijien istutus 800€

Meidän tonttimme rajattiin tuijilla kolmelta sivulta. Moni pihasuunnittelija ei suosittele pienille pihoille tuijia, sillä ne ovat täysikasvuisina liian suuria joten niitä täytyy leikata usein. Me päädyimme Brabant eli kartiotuijiin niiden edullisuuden, nopean kasvun sekä ympärivuotisen vihreyden takia. Tuijat istutettiin 40cm välein, jotta kasvustosta saataisiin tiheä. Valitsimme taimia, jotka olivat 100-120cm korkeita. Näiden yksikköhinta oli 6,90€ ja yhteensä niitä tilasimme 150kpl. Kaksi sivua jaoimme työn ja hinnan osalta puoliksi naapureiden kanssa. Tuijien istutus sujui varsin vikkelästi, kun oja oli valmiiksi kaivettuna. Näistä 150:stä tuijasta ensimmäisen vuoden aikana kuoli 2 kpl, mikä on todella hyvin.

Vinkki: tuijat tarvitsevat istutuksen jälkeen paljon vettä, siitä syystä ne kannattaa istuttaa syksyllä. Ennen istutusta taimien juuriston on hyvä antaa vetäytyä ämpärissä n. 15 min verran.

Tuijia istutettiin rajamaan tontti naapureista ja kaupungin tiestä

Pihalaatta tai asfaltti?

Pihalaatat ovat kauniita ja niillä voi tehdä mielenkiintoisia kuvioita. Pihalaattojen väriskaala on myös laajempi asfalttiin verrattuna ;). Asfaltti ei läpäise vettä samalla tavalla kuin pihalaatat, jolloin hulevesien ohjaukseen on kiinnitettävä eri tavalla huomiota. Asfaltti puolestaan asennetaan nopeammin ja se kestää painoa paremmin moneen pihalaattaan verrattuna. Pihapelien, kuten sählyn ja koripallon, pelaaminen ei ole pihalaatoilla oikein mahdollista.

Pihan asfaltointi 3000€

Kuinka paljon asfaltointi maksaa? Meillä asfaltointiin se puoli pihasta, jonne ajetaan autoilla. Neliöitä oli yhteensä 120m2. Jos asfaltointialue on >100m2, on asfaltoinnin yksikköhinta hieman edullisempi. Asfaltointiurakkamme piti sisällään vanhan pohjan muotoilun, murskepohjan teon sekä työkoneet. Näiden neliöhinta oli 18€ (ALV 0%). Lisätöinä otimme asfalttilautakourun, asfalttimakkaran, kaivonkannen sekä pohjatyötä varten lisäkalliomursketta. Asfalttikouru ja -makkarat maksavat 12€ metriltä. Asfaltointi tehdään kesällä, kun maa on saavuttanut riittävän lämpötilan. Varsinainen asfaltti tehtiin yhden päivän aikana. Ero aiempaan murskepihaan tulee nopeasti ja on valtaisa. Asfaltista ei myöskään jää ylimääräisiä sorakasoja, pihalaattoja tai muita työvälineitä roikkumaan nurkkiin, vaan työn jälkeen piha on heti valmis.

Seuraava kirjoitus, pihatyöt osa 2/2, pitää sisällään pihalaattojen kustannuksia, niiden asennuksiin liityviä vinkkejä, pihavajan ja puukatoksen hinnat sekä loput pihan kasvit.

4 thoughts on “Mitä maksaa omakotitalon pihatyöt osa 1?

Add yours

  1. Tyttäreni omakotitalo valmistui vihdoin viime kesänä täällä Helsingissä ja tänä kesänä olin auttelemassa heitä piharakentamisessa. Heillekin tuli noita tuijia muutama kappale ja muutenkin paljon istutuksia. Tuollaiset erilaiset kivielementit ovat myös kivoja!

    Tykkää

    1. Hei Nea. Tosi kiva kuulla että kirjoituksesta oli hyötyä 😊! Nyt kun tiedän, että osa 2:ta odotetaan, voisin sen joku päivä tässä kirjoittaa. Pahoittelut vastauksen viipymisestä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: