Parkettilattian valinta

26.3.2020

Millä perustein valitsimme parkettilattian?

Lattiamateriaalin valinta on haastava tehtävä, koska se vaikuttaa kodin tyyliin ja tunnelmaan enemmän kuin mikään muu materiaali. Lattiaa ei myöskään vaihdeta noin vain ja se on kustannukseltaan arvokas hankinta. Valintaan vaikuttaa ulkonäön ja tuntuman lisäksi perhetilanne. Meillä on kaksi päiväkoti-ikäistä lasta, mutta ei koiria. Kulutus on kovaa, emmekä halua koko ajan muistuttaa lapsille ’varokaa lattiaa’. Kotimme on rakennettu hirrestä, joten myös muut sisustusvalintamme noudattavat luonnonmukaisuuden sekä ekologisuuden linjaa. Näistä syistä lattiamateriaaliksi valitsimme puun. Mutta miten valita parketti, joka kestää pienten lasten leikit, on luonnonmukainen sekä miellyttää silmää? Alla 5 kriteeriä, joilla tämä yhdistelmä voitaisiin saavuttaa.

IMG_4279Parkettilattian valinta on yksi vaikeimpia sisustusvalintoja 
  1. Parketti on lankkuparketti eli 1-sauvainen. Suuressa tilassa 1-sauvainen parketti pääsee oikeuksiinsa ja näyttää arvokkaalta. Se on myös rauhallisempi lattia kuin 3-sauvainen. Viistetyt reunat korostavat lankkuja entisestään.
  2. Parketti on öljytty ei lakattu. Öljytty pinta on luonnollisemman näköinen sekä hengittävä. Paksu lakkakerros vie parkettilattiasta puun tunteen eikä ole yhtä lämmin. Ölyttyä parkettia tarvitsee hoitaa ja öljytä aina tarpeen mukaisesti (1-2 kertaa vuodessa). Meidän parketti on käsitelty satiiniöljyllä. Öljyn levitys spray pullolla ja mikrokuituliinalla on varsin yksinkertainen homma.
  3. Parketti ei ole sileä ja tasapintainen, vaan pinnan tulee tuntua aidolta puulattialta. Tämä oli yksi tärkeimpiä kriteereitä parketin valinnassa! Harjattu ja kohokuvioitu pinta korostavat puun syykuvioita sekä luonnollista ilmettä. Naarmut eivät näy samalla tavalla lattiassa kuin hiotusta sileästä pinnasta.
  4. Parketti on kovemmasta puusta ja soveltuu lattialämmityksen kanssa yhteen. Puuksi meille valikoitui tammi kuultavan vaaleassa sävyssä. Tammi kestää kulutusta erittäin hyvin.
  5. Puu saa olla rustiikkinen ja eloisa. Tämä osaltaan puoltaa sitä, että naarmut tai kolhut eivät näy yhtä selkeästi, kuin jos parketissa olisi tasainen väri. Oksat ja täytetyt koristehalkeamat tekevät parketista myös ilmeikkään ja mielenkiintoisen.
IMG_4327Parkettilattiamme on 1-sauvainen

Meidän parkettimme on Kährsin Tammi Klinta ja se täytti meidän parketille asettamamme toiveemme. Kun seinät ovat hirrestä, jonka puumateriaali on mäntyä, parketin valinta eri puulajista voi olla hyvin vaikeaa. Puulajien yhdisteleminen on taitolaji. Vaaleaa ja tummaa vai yhdistää, jos sävy on molemmissa puulajeissa viileä. Männyn sydänpuu on punertava ja pintapuu keltaisempi. Tammen puuaines on väriltään keltaisen ruskeaa. Pintapuu on vaaleampi kuin sydänpuu. Lisäksi puun väriin vaikuttaa niihin tehty käsittely. Onneksi meillä ei ole hirsipintaa kuin ulkoseinissä, muutoin seinien ja lattian eri puulajit ottaisivat omaan silmään. Lisäksi kattomateriaali on meillä kipsilevy, joka rauhoittaa huomattavasti tunnelmaa. En vieläkään ole täysin varma, voiko näitä kahta puulajia yhdistää, mutta toisaalta molemmat pinnat on vaaleaksi kuultokäsitelty ja helpottaa siten yhdistämistä.

Tätä parkettia ei pysty täysin kuvailemaan, se pitää tuntea jalan alla 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: